Сила тертя

Сила тертя

Чому?

«АВТОМОБІЛЬ, ДОРОГА»

1. Чому восени біля трамвайних колій стоять та­блички «Обережно! Листопад!»?

2. Чому автомобільні колеса мають такий глибо­кий рисунок протектора?

3. Чому потрапляння мастила на гальма автомо­біля є дуже небезпечним?

4. Чому за ожеледиці автомобіль має на колесах спеціальні ланцюги і їде з малою швидкістю? І чому за таких умов вантажному автомобілю легше їхати, ніж легковому?                                                              

5. Чому на мокрій ґрунтовій дорозі автомобіль «заносить»?                        

6. Що роблять під час буксування автомобіля?

«СПОРТ»

1.Якою є поверхня рукавичок боксера? Чому?

2.Для чого перед виходом на лижню лижі змащують спеціальним мастилом?

3.Чому в дощову погоду футбольним воротарям важче ловити м’яч, ніж за ясної погоди? І чому футболісти частіше падають?

4.Навіщо штангісти перед підійманням штанги, а гімнасти перед виконанням вправи посипа­ють руки, груди й плечі тальком?

5.Чому футбольні бутси мають шипи, а воротарі надягають спеціальні рукавиці?

6.Навіщо лижники змащують лижі, а ковзанярі одягають спеціальні костюми?


«ПОБУТ»

1. Чому килими краще чистити щіткою, а не ру­кою?

2. Щоб надійніше зав’язати мотузку, роблять по­двійний вузол. Навіщо?

3.Чому за ожеледиці ми віддаємо перевагу взут­тю з гумовими підошвами?

4.Чому шовковий шнурок розв’язується швид­ше, ніж бавовняний?

5.Чому людина, наступивши на сухий горох, може підсковзнутися?

6.Чому на ніжки телевізора надіто гумові кру­жечки?


«БУДІВНИЦТВО»

1.           Навіщо стапелі, по яких корабель спускають на воду, густо змащують?

2.           Навіщо на стрижні цвяха під головкою роб­лять кілька попередніх надсічок?

3.           Для чого «розводять» пилку, тобто нахиляють сусідні зубці в протилежні боки?

4.           Навіщо цвяхи перед забиванням змащують?

5.           Чому транспортер для подачі цегли вкритий гумою?


«МЕДИЦИНА. ЖИВА  ПРИРОДА»

1.Чому важко втримати в руках живу рибу?

2.Чому під час обіду після споживання сухої страви ми хочемо запити її газованою водою чи компотом?

3.Чому медичні голки полірують до дзеркально­го блиску?

4.Чому язик у милої кішечки шорсткий?

5.Для чого тіло риби вкрито слизом?

6.Навіщо перед масажем тіло пацієнта й руки масажиста змащують спеціальним кремом або олією?'Чому подушечки на лапках у кішки м’які, але шорсткі?  

Немає коментарів:

Дописати коментар